Ο ΔΗΜΟΣ
ΑναζήτησηΕίσοδος Μελών
» Ξεχάσατε τον κωδικό σας
» Γίνετε Μέλος

Γενικά ΣτοιχείαΤο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής (ΚΠΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) του Δήμου μας και διαθέτει τρία παραρτήματα.

 

Το Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ. δέχεται παιδιά εργαζομένων γονέων από ηλικίας 2,5 ετών μέχρι την εγγραφή τους στο Νηπιαγωγείο.

 

Σκοπός του Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ. είναι η εξασφάλιση ήρεμου περιβάλλοντος στους χώρους που φιλοξενούνται τα παιδιά, διότι τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής προκαθορίζουν και θέτουν τις βάσεις για την συναισθηματική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου.

 

   Οι παιδαγωγικές αρχές οι οποίες διέπουν τη λειτουργία του ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ είναι οι εξής:

 

- Η εξασφάλιση κλίματος ελευθερίας, άνεσης, ασφάλειας και υγιεινής για τα παιδιά.

- Ο σεβασμός στις ατομικές διαφορές και τις ιδιαιτερότητες των παιδιών

-  Η κάλυψη των αναγκών των παιδιών για ελεύθερη έκφραση.

 

Με σύγχρονη παιδαγωγική αντίληψη και συνεχή επιμόρφωση των παιδαγωγών προσφέρονται στα παιδιά ποικίλα ερεθίσματα ούτως ώστε

 

- Να αναπτύξουν τις φυσικές, νοητικές και συναισθηματικές τους ικανότητες

- Να καλλιεργήσουν τον αυτοσεβασμό και την αυτοπεποίθησή τους

- Να οξύνουν δημιουργικά τη φαντασία τους σε συνδυασμό με την απόκτηση γνώσεων.

 

Το πρόγραμμά μας είναι ευέλικτο δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά να το διαμορφώσουν ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις ανάγκες τους καθημερινά.

Τα παιδιά εκφράζουν τις ιδέες, τα συναισθήματά τους με πολλούς τρόπους όπως το θέατρο, το παιχνίδι, την μουσική, την κίνηση, τα εικαστικά.

 

Στο ημερήσιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται:

 

- οργανωμένες δραστηριότητες για την υλοποίηση συγκεκριμένων σχεδίων δράσης (projects) που προγραμματίζονται για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα και στα οποία μετά τη λήξη τους γίνεται αξιολόγηση.

- Στις οργανωμένες δραστηριότητες περιλαμβάνονται μαθηματικές έννοιες, ασκήσεις προγραφής, περιβαλλοντική εκπαίδευση, κλπ.

- Ελεύθερες Δραστηριότητες αξιοποιώντας τις  «γωνιές» της τάξης όπως ιατρείο, κουκλόσπιτο, κομμωτήριο, γωνιά μεταμφίεσης κλπ.

 

Στα τρία παραρτήματα του Κ.Π.Α.Δ.Ν.Φ. διοργανώνονται εκδηλώσεις επετειακού, επιμορφωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα (Χριστούγεννα, Εθνικές γιορτές, Αποκριές, καλοκαίρι) με σκοπό την αξιοποίηση των ικανοτήτων των παιδιών και την κοινωνικοποίησή τους.

Επίσης οργανώνονται θεατρικές παραστάσεις από επιλεγμένους θιάσους, κουκλοθέατρο, θέατρο σκιών, μαριονέτες κλπ.

 

Τέλος, στα πλαίσια λειτουργίας του ΚΠΑ πραγματοποιείται ιατρική παρακολούθηση των παιδιών από παιδίατρο, κάθε 15 ημέρες.