ΑναζήτησηΕίσοδος Μελών
» Ξεχάσατε τον κωδικό σας
» Γίνετε Μέλος

ΙστορίαΠνευματικό ΚέντροΤο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, "Ο Αθανάσιος Διάκος" ίδιον Ν.Π.Δ.Δ. (συνεστήθη με το Β.Δ. 575/13-8-68), θεμελιώθηκε στις 15 Ιουνίου 1969 σε οικόπεδο που παραχωρήθηκε από το Υπ. Κοινωνικών Υπηρεσιών στο Δήμο στις 12/4/68 έκτασης 550 τ.μ. Λειτούργησε το Δεκέμβριο του 1972 και εγκαινιάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 1973.

Ο Σύλλογος Ρουμελιωτών Ν. Φιλαδέλφειας δώρησε 100.000 δρχ. το 1969 συνεισφέροντας στην ανέγερση του με τον όρο το Νομικό Πρόσωπο να λάβει την επωνυμία "Αθανάσιος Διάκος" και να τοποθετηθεί ανδριάντας του ήρωα στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου με δαπάνες του Συλλόγου. Σκοπός του Νομικού Προσώπου, όπως καθορίστηκε από τον Κανονισμό διοίκησης και λειτουργίας του, ήταν "η δημιουργία δυνατότητας πνευματικής ανόδου των δημοτών, δια της οργανώσεως διαλέξεων, προβολής ταινιών επιστημονικού περιεχομένου, απαγγελίας οργανώσεως θεατρικών έργων, δημοσίων συζητήσεων επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, η δημιουργία πλήρους βιβλιοθήκης κ.λ.π."

Ο σκοπός του Πνευματικού Κέντρου διευρύνθηκε με σειρά τροποποιήσεων μέχρι σήμερα. Το Πνευματικό Κέντρο διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο. Η σημερινή μορφή του κτιρίου προέκυψε από προσθήκη του 2ου ορόφου και ανακατασκευή που έγινε το 1994. Στην πρόσοψη του κτιρίου δεσπόζει ορειχάλκινος επιτοίχιος ανδριάντας του ήρωα Αθ. Διάκου (δωρεά του Συλλόγου Ρουμελιωτών Ν. Φιλαδέλφειας), έργο του γνωστού γλύπτη και χαράκτη Φαληρέα. Στο ισόγειο συναντάμε επίσης ορειχάλκινη προτομή του ήρωα έργο της γνωστής γλύπτριας Αλίκης Χατζή.

Στο ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου στεγάζεται και η Δημοτική Βιβλιοθήκη (18.000 τόμοι βιβλίων) οργανωμένη βάσει διεθνών προτύπων και αυτοματοποιημένη, ικανή να προσφέρει πληροφόρηση και ψυχαγωγία στους αναγνώστες της όπως και οι άλλες υπηρεσίες. Στον 1ο όροφο η αίθουσα διαλέξεων στεγάζει την πολιτιστική δράση του Δήμου επί σειρά ετών και στον 2ο όροφο είναι η αίθουσα χορού.

Το Πνευματικό Κέντρο σήμερα μέσα από τη δράση του δίνει ευκαιρία στους δημότες και κατοίκους όλων των ηλικιών για δημιουργική απασχόληση μέσα από τα τμήματα ερασιτεχνικής δημιουργίας, που οργανώνει και λειτουργεί κάθε έτος. Επίσης μέσα από το πολιτιστικό του πρόγραμμα οργανώνει εκδηλώσεις, ομιλίες, εκθέσεις εικαστικών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις κ.α. Τμήματα δραστηριοτήτων και λειτουργιών του Πνευματικού Κέντρου στεγάζονται και σε άλλα κτίρια σε διάφορες συνοικίες της πόλης.

Παραπλεύρως του Πνευματικού Κέντρου λειτουργεί από το 1996 το Κέντρο Πληροφόρησης Νέων, που στεγάζει τις ανησυχίες, τα ενδιαφέροντα και τη δράση των νέων της περιοχής.

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 7.30 - 21.00 Βρίσκεται στην οδό: Ν. Τρυπιά 45 - 14341, τηλ.:  ,