Γενικά ΣτοιχείαΠαγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Π.Π.Ι.Ε.Δ.) Η ίδρυση του εν λόγω Ιδρύματος βασίζεται στο όραμα της συνένωσης του απανταχού Απόδημου Ελληνισμού. Ελπίδα όλων μας είναι ο φορέας αυτός να γίνει η Ελληνική καρδιά που θα τροφοδοτήσει με αίμα ελληνικό κάθε ελληνική ψυχή, στα πέρατα του κόσμου.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας οδηγήθηκε στην ίδρυση του ΠΠΙΕΔ από την ανάγκη για αμφίδρομη επικοινωνία των Ελλήνων του εξωτερικού με τους Έλληνες του Ελλαδικού χώρου, μέσα από κοινές δράσεις. Με ευαισθησία στο θέμα της αποδημίας, που αγγίζει όλους μας, πολλούς μάλιστα σε προσωπικό επίπεδο, καθώς πολλές οικογένειες έχουν κάποιο μέλος της που ζει εκτός Ελλάδος, οργανώθηκε η λειτουργία του Ιδρύματος, το έργο του οποίου ενδιαφέρει κάθε απόδημο Έλληνα. Με έδρα τη Νέα Φιλαδέλφεια, μια πόλη που ιστορικά στήθηκε από ξεριζωμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας, ξεκινάμε για τη μεγάλη συνάντηση του Ελληνισμού.

Το Π.Π.Ι.Ε.Δ στεγάζεται σε Νεοκλασικό κτίριο, όπως διαμορφώθηκε με επέμβαση σε προϋπάρχον κτίσμα Δεξαμενής και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ατταλείας και Δεκελείας, του οποίου την έναρξη εργασιών ανάπλασης εγκαινίασε στις 23 Μαΐου 1999, θειοτάτη Παναγιότης Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

Το κτίριο που ανταποκρίνεται στο περιβάλλον του (υπαίθριος χώρος, προσπελάσεις) και στις ανάγκες του σύγχρονου χρήστη (άνετοι χώροι, κλιματιζόμενοι, εξοπλισμένοι με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα - συστήματα πυρανίχνευσης & πυρασφάλειας, κ.λπ.), έχει την παρακάτω διαμόρφωση χώρων: Ισόγειο: Συνεδριακός χώρος & χώρος Μουσικών Εκδηλώσεων, κυλικείο & καθιστικό.

Α' όροφος: Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού "Φιλιώ Χαϊδεμένου".
Β' όροφος: Γραφεία, Βιβλιοθήκη & Οργανωμένος χώρος Αποθήκευσης Εκθεμάτων.
Προαύλιος χώρος: μικρό Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων.

Διεύθυνηση :   Δεκελείας 152 και Ατταλείας

Τηλέφωνο :    -6

e-mail :